Versterker techniek


High power versterker
Door het toenemende aantal zenders op de kabelnetten worden er steeds hogere eisen gesteld aan alle kabeltelevisie versterkers. Meestal worden er ruim 30 analoge zenders aangeboden, aangevuld met honderden digitale zenders en docsis internet. Daardoor is de hele frequentieband gevuld en de versterkerbelasting hoger dan ooit. Oudere versterkers met oude types transistors zijn niet ontworpen voor dergelijke hoge belastingen.

Tevens stelt de consument steeds hogere kwaliteitseisen. De steeds betere en grotere (vlakbeeldscherm)TV’s tonen iedere onvolkomenheid van het signaal en hebben vaak een hoger ingangssignaal nodig dan traditionele TV’s. Bestaande netten zijn vaak ‘zuinig’ gebouwd, met lange kabellengtes van oudere coax types Hierdoor het signaalniveau op het starcaravanterrein meestal maximaal 55-60 db is. Dit is onder de huidige norm, EN te weinig voor veel modernere LCD tv’s met soms matige tuners.

Polytron brengt daarom nu een nieuwe reeks versterkers uit die vorige generaties ver overtreffen. Het frequentiebereik is uitgebreid tot 1000mHz en de versterking is 30 / 40 dB, gecombineerd met een zeer moderne hybride met extreem hoge uitstuurbaarheid tot 127dB. Alle versterkers hebben een IP65 bescherming en zijn zowel met netvoeding 230V als televoeding 25-70V beschikbaar. Voeding kan via de in- of uitgang plaatsvinden bij de tele-gevoede reeks. Stroomdoorgang is uitschakelbaar.

De voeding is energiezuinig en betrouwbaar; Oudere versterkers verbruiken vaak 30 VA, wat een grote belasting voor de transformatoren, maar vooral de spanningsvoerende koppelingen oplevert. Slechte verbindingen kunnen zo voor grote storingen zorgen. De HA reeks verbruikt slecht 8 VA. Alle versterkers zijn actief retourgeschikt en daardoor uitermate geschikt voor hoog belaste docsis netwerken.

De combinatie van versterking en uitstuurbaarheid van de HG reeks overtreft iedere versterker in deze prijsklasse. Met deze versterker-range verdwijnt het verschil tussen groeps- en eindversterker definitief.