Onderhoud en meettechniek

Onderhoud is essentieel voor moderne, hoogbelaste kabelnetwerken. Door het grote aantal digitale zenders, de hoge HD kwaliteitseisen en Docsis internet, worden de versterkers hoger belast dan ooit. Daarom is regelmatig onderhoud van coax netwerken van belang. Zowel het inregelen van versterkers, als het controleren van connectoren en patchkabels, dient dagelijks te gebeuren. ID-sat heeft hiervoor hoogwaardige, geijkte meetapparatuur, retour- en ruispadgeneratoren voor DVB-s, DVB-c, DVB-t en wifi.

Antenne-installaties bestaan uit een keten van gevoelige elektronische apparatuur, aan elkaar gekoppeld met coax kabels. In kopstations overschrijdt ’s zomers de temperatuur vaak 40°C. Dit kan tot beeld- en geluidsstoringen leiden bij digitale ontvangers. Ook gestabiliseerde voedingen ondervinden nadelen van te hoge temperaturen.

Bij de terrein installatie, de verdeelkasten, zijn de temperatuursverschillen (’s winters minus, zomers 40-50°C) nog veel groter. Daarbij komt nog vocht en condens, mieren, muizen en andere kleine knaagdieren. Connectors, versterkers en potmeters hebben veel te lijden. Het is daarom zinvol om voor seizoensaanvang een terreininstallatie te controleren en door te laten meten om zo storingsmeldingen tijdens het seizoen te voorkomen.